کیسه صفرا یکی از اندام های حیاتی بدن است که مربوط به گوارش بدن و هضم و جذب غذا می شود و اختلال در این عضو می تواند بیماری و اختلال در سیستم بدن ایجاد کند با توجه به این که اندازه بسیار کوچکی دارد و در زیر کبد واقع شده است اما نقش اساسی در بدن ایفا می کند در این مقاله سعی داریم در مورد این که کیسه صفرا چیست ؟عملکرد و بررسی انواع بیماری صفراوی توضیح دهیم.
فهرست مطالب:
بهتر است قبل از هر چیز در مورد خود کیسه صفرا توضیح دهیم، کیسه صفرا کیسه ای گلابی شکل کوچک است تقریباً اندازه تخم مرغ که در زیر کبد قرار گرفته است و در بالای شکم سمت راست بدن می باشد، وظیفهٔ این عضو ذخیره صفرا است، صفرا مایعی است که از طریق کبد ترشح می شود و در جذب چربی نقش مهمی ایفا می کند، صفرا پس از تولید از کبد به صفرا منتقل می شود و تا زمانی که بدن به آن نیاز پیدا کند در صفرا باقی می ماند، زمانی که غذا می خورید بخصوص غذای چرب، صفرا این چربی را به داخل روده منتقل می کند و در هضم چربی ها کمک می کند.
کیسه صفرا یکی از اجزای اساسی در گوارش می باشد و نقش مهمی در هضم و جذب غذا و چربی ایفا می کند.
ذخیره و تغلیظ صفرا: کبد صفرا را تولید میکند که مایعی گوارشی است که به هضم چربیها کمک میکند. کیسه صفرا این صفرا را ذخیره و تغلیظ میکند تا زمانی که برای هضم غذا مورد نیاز باشد.
انتشار صفرا به روده کوچک: هنگام خوردن غذا، به خصوص غذاهای چرب، کیسه صفرا منقبض میشود و صفرای غلیظ شده را به داخل روده کوچک آزاد میکند. صفرا به تجزیه چربیها در غذا کمک میکند و جذب آنها را توسط بدن آسانتر میکند.
کنترل سطح کلسترول: صفرا به دفع کلسترول اضافی از بدن کمک میکند.
کمک به هضم ویتامینها: صفرا برای جذب برخی ویتامینهای محلول در چربی مانند ویتامین A، D، E و K ضروری است.
بیماری های صفراوی گروهی از اختلالات هستند که کیسه صفرا و مجاری صفراوی را تحت تأثیر قرار می دهند، کیسه صفرا اندامی کوچک به اندازه یک تخم مرغ است که مایع صفرا تولید شده توسط کبد را به داخل روده هدایت می کند و به جذب و هضم چربی و غذا کمک می کند، و عمل ذخیره و تغلیظ را انجام می دهد مجاری صفراوی لوله هایی هستند که صفرا را از کبد و کیسه صفرا به روده کوچک منتقل می کنند.
بیماری های صفراوی بیماری های شایع هستند که ابتلا به آن ها براثر عوامل مختلفی ممکن است بروز دهد که در ادامه آن ها ذکر می کنیم:
سنگ کیسه صفرا: بر اثر رسوبات سخت که در کیسه صفرا ذخیره می شود موجب به وجود آمدن سنگ می شود و از عوامل وجود سنگ صفرا می توان به استفراغ، درد شدید در شکم و پهلو اشاره کرد.
کوله سیستیت: التهاب کیسه صفرا کوله سیستیت می تواند ناشی از سنگ کیسه صفرا، عفونت یا سایر عوامل باشد وعلائم کوله سیستیت عبارتند از درد شدید شکم، تهوع، استفراغ، تب و لرز.
کوله آنژیت: التهاب مجاری صفراوی. کوله آنژیت معمولاً ناشی از سنگ کیسه صفرا یا عفونت است. علائم کوله آنژیت شبیه به کوله سیستیت است، اما ممکن است شامل درد در پشت یا شانه راست نیز باشد.
کلانژیت اسکلروزان اولیه: بیماری التهابی مزمن که مجاری صفراوی را تحت تاثیر قرار می دهد. کلانژیت اسکلروزان اولیه می تواند باعث درد شکم، خارش، زردی پوست و چشم و مشکلات گوارشی شود.
سرطان کیسه صفرا: رشدی غیرطبیعی که در سلول های کیسه صفرا شروع می شود سرطان کیسه صفرا در مراحل اولیه اغلب هیچ علامتی ندارد با پیشرفت سرطان، ممکن است درد شکم، تهوع، استفراغ، کاهش وزن و زردی پوست و چشم ایجاد شود.
جنسیت: زنان بیشتر از مردان به بیماری های صفراوی مبتلا می شوند.
چاقی: چاقی خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش می دهد.
بارداری: بارداری خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش می دهد.
کلسترول بالا: کلسترول بالا خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش می دهد.
سابقه خانوادگی: سابقه خانوادگی بیماری های صفراوی خطر ابتلا به این بیماری ها را افزایش می دهد.
در حالی که برخی از عوامل خطر ابتلا به بیماری کیسه صفرا، مانند سابقه خانوادگی و جنسیت، غیرقابل کنترل هستند، اقداماتی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری ها انجام دهید:
چاقی یکی از بزرگترین عوامل خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا می باشد اما با حفظ وزن سالم می توانید خطر ابتلا به این بیماری را به طور قابل توجهی کاهش دهید.
برای کاهش وزن یا حفظ وزن سالم، باید رژیم غذایی سالم داشته باشید و به طور منظم ورزش کنید.
مصرف غذاهای پرچرب می تواند خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش دهد.
سعی کنید مصرف چربی های اشباع شده و چربی های ترانس را محدود کنید.
چربی های اشباع شده در گوشت قرمز، لبنیات پرچرب و غذاهای فرآوری شده یافت می شوند.
چربی های ترانس در برخی از مارگارین ها، غذاهای سرخ شده و غذاهای فرآوری شده یافت می شوند.
به جای چربی های اشباع شده و چربی های ترانس، چربی های سالم مانند چربی های غیراشباع موجود در روغن زیتون، آووکادو و آجیل را انتخاب کنید.
مصرف فیبر محلول در آب می تواند به کاهش خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا کمک کند.
فیبر محلول در آب در جو دوسر، سبوس، میوه ها و سبزیجات یافت می شود.
نوشیدن آب کافی به سالم نگه داشتن کیسه صفرا و جلوگیری از تشکیل سنگ کمک می کند.
سعی کنید روزانه هشت لیوان آب بنوشید.
مصرف زیاد الکل می تواند خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش دهد.
اگر الکل می نوشید، آن را در حد اعتدال مصرف کنید.
اگر نیاز به کاهش وزن دارید، این کار را به آرامی و به طور پیوسته انجام دهید، با رژیم غذایی مناسب و تدریجی و اصولی به کاهش وزن اقدام کنید و از رژیم هایی که در مدت کوتاه و سریع باعث کاهش وزن می شود اجتناب کنید.
افزایش وزن بیش از حد در دوران بارداری می تواند خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش دهد.
با پزشک خود در مورد افزایش وزن مناسب در دوران بارداری صحبت کنید.
اگر برای کلسترول بالا یا سایر بیماری ها دارو مصرف می کنید، حتماً طبق دستور پزشک آنها را مصرف کنید.
برخی از داروها می توانند خطر ابتلا به سنگ کیسه صفرا را افزایش دهند، بنابراین مهم است که آنها را طبق دستور مصرف کنید.
اگر سابقه خانوادگی بیماری کیسه صفرا دارید، با پزشک خود در مورد خطر ابتلا به این بیماری صحبت کنید.
پزشک ممکن است آزمایشاتی را برای غربالگری شما برای سنگ کیسه صفرا یا سایر مشکلات کیسه صفرا توصیه کند.
معاینات منظم با پزشک خود می تواند به شما در تشخیص زودهنگام مشکلات کیسه صفرا و درمان آنها قبل از ایجاد عوارض جدی کمک کند.
کیسه صفرا یک اندام تخم مرغی شکل کوچک است که نقش مهمی در سیستم بدن ایفا می کند و فعالیت آن مرتبط با کبد می باشد برای جلوگیری از بیماری های صفراوی مطالبی که در این مقاله ذکر شد را جدی بگیرید و رعایت کنید، سعی کردیم در مورد این که کیسه صفرا چیست و عملکرد و بررسی انواع بیماری صفراوی بپردازیم تا کاملاً با این اندام آشنا شوید رایا مهر آرزوی تنی سالم و سلامت برای شما عزیزان دارد.