بسیاری از سالمندان نگران حافظه و از دست دادن سایر تواناییهای فکری خود هستند، اما اختلال حافظهی خفیف و فراموشی بخش طبیعی از روند پیری میباشد، اغلب افراد فکر میکنند که اختلال حافظه در سالمندان به معنای شروع علائم آلزایمر است، اما همهی سالمندانی که دچار اختلال حافظه یا فراموشی میشوند، آلزایمر ندارند، بلکه دلایل متعدد دیگری مانند افزایش سن، مشکلات عاطفی، شرایط پزشکی یا نوعی زوال عقل وجود دارد که منجر به اختلال حافظه خواهد شد.
با بالا رفتن سن افراد، تغییرات محسوسی در تمام بدن به ویژه مغز رخ میدهد، این اتفاق باعث میشود که افراد اطلاعات و خاطرات را به خوبی گذشته به یاد نیاورند.، برای یادگیری چیزهای جدید به مدت زمان بیشتری نیاز داشته باشند یا اینکه مدام اشیائی مانند عینک خود را گم میکنند، علائم ذکر شده نشانههای فراموشی خفیف است و به معنای مشکلات جدی حافظه مانند آلزایمر نمیباشد.
فهرست مطالب:
اختلال حافظه در سالمندان میتواند تمام ابعاد زندگی فرد مبتلا را تحت تاثیر قرار دهد، برای مثال انجام کارهای روزمره، رانندگی، استفاده از تلفن همراه، راه رفتن در خانه و سایر موارد را برای سالمند بسیار دشوار میکند، در ادامه با ما باشید تا مروری بر نحوهی تشخیص و راههای پیشگیری از اختلال در حافظه داشته باشیم.
اختلال حافظه در سالمندان و زوال عقل به مجموعهای از علائم که ناشی از آسیب دیدگی مغز میباشند، گفته میشود، علائم اختلال با توجه به بخش آسیب دیدهی مغز، متفاوت خواهد بود، در ادامه مروری بر علائم اولیهی شروع اختلال حافظه در سالمندان خواهیم داشت، البته لازم به ذکر است که علائم زیر خفیف هستند و به تدریج بدتر خواهند شد.
ممکن است در ابتدا متوجه این علائم در سالمند نشوید و یا اینکه آن را جدی نگیرید زیرا این علائم در برخی از سالمندان پیشرفت نمیکند و ثابت میماند، اما پیشرفت این علائم در برخی از سالمندان به زوال عقل تبدیل میشود، نگهدار سالمند در منزل باید هر یک از علائم ذکر شده را جدی بگیرد.
همانطور که ورزش برای سلامت بدن و اندامها مفید است، ورزش ذهنی و فعال نگه داشتن مغز میتواند به بهبود حافظه و جلوگیری از اختلال حافظه در سالمندان کمک بکند.
انجام بازیهای فکری روشی موثر برای حفظ سلامت روان و پیشگیری از اختلال حافظه در سالمندان میباشد، در ادامه با برخی از بازی های تقویت حافظه در سالمندان آشنا خواهید شد.
سالمند خود را به مطالعهی کتاب داستان تشویق کنید. اگر ایشان قادر به خواندن نیستند، زمانی را برای کتاب خواندن با آنها اختصاص دهید یا اینکه کتاب صوتی برای آنها پخش کنید، این روش به تقویت مهارتهای شناختی و دایرهی واژگان سالمندان کمک میکند.
میتوانید از سالمند خود بخواهید پس از اتمام داستان، خلاصهای از داستان را برای شما بازگو کند، این کار به تقویت حافظه ایشان کمک شایانی خواهد کرد.
ترکیب تمرینات ذهنی و بدنی از طریق فعالیتهای ورزشی مانند رقص، روشی مناسب برای بهبود تناسب اندام و فعال نگه داشتن سالمندان میباشند و در عین حال میتوانید ایشان را به تعاملات اجتماعی با همسالان خود تشویق کنید.
انجام یوگای مغز میتواند از لحاظ فعالیتهای بدنی بسیار آسان به نظر برسد. اما از نظر ذهنی برای افراد مسن میتواند فعالیتی چالش برانگیز باشد و این یکی از بهترین روشها برای پیشگیری از اختلال حافظه در سالمندان میباشد، در یوگای مغز با استفاده از بدن مغز را جهت بهبود تواناییهای حرکتی و افزایش توانایی ذهنی تحریک میکنند.
اختلال یا از دست دادن حافظه در سالمندان عارضهای رایج است، اما تنها علائم زوال عقل نیست، زوال عقل در سالمندان میتواند مشکلات جدی در مهارتهای زبانی، ادراک بصری، توجه و تمرکز ایجاد کند، برخی از سالمندان مبتلا به زوال عقل و آلزایمر دچار تغییرات شخصیتی نیز میشوند.
روشهای مختلفی برای مقابله با اختلال حافظه در سالمندان وجود دارد، در ادامه مروری بر نکات مهم درمان و پیشگیری از فراموشی در حافظه خواهیم داشت.
برخی از افراد مسن به MCI مبتلا میشوند که نوعی اختلال شناختی خفیف در سالمندان است، سالمندانی که مبتلا به MCI هستند، میتوانند از خود مراقبت کنند و یا کارهای روزانهی خود را انجام دهند، برخی علائم MCI مانند فراموش کردن اغلب چیزها، فراموش کردن رویدادهای مهم، مشکل در پیدا کردن کلمات دلخواه هنگام صحبت کردن، نشانههای شروع بیماری آلزایمر در سالمندان میباشند.
پرستار سالمند خوب باید به چنین علائمی توجه ویژهای داشته باشد و فوری به خانواده سالمند اطلاع رسانی بکند، اگر سالمند شما دارای علائم MCI میباشد، لازم است هر ۶ تا ۱۲ ماه به پزشک جهت پیگیری تغییرات ایشان در طول زمان، مراجعه کند.
سالمند در طی ویزیت پزشک، مورد آزمایش و ارزیابیهایی مانند اسکن مغز قرار میگیرد تا بیماری ایشان تشخیص داده شود، علل مختلفی مانند افسردگی، عفونت و یا عوارض برخی داروهای خاص در ایجاد اختلال حافظه در سالمندان نقش دارند، برخی اوقات اختلالات حافظه قابل درمان هستند اما در موارد دیگری مانند آلزایمر قابل درمان نیستند، اگر سالمند شما نیاز به یک مراقب در منزل دارد میتوانید از خدمات پرستاری در منزل رایا مهر استفاده کنید.
2 دیدگاه
برای جلوگیری از اختلال حافظه در مادرم چکار کنیم؟ یه مدته که همش جای وسیله هارو فراموش میکنه
عرض ادب و احترام لطفا به پزشک متخصص مراجعه کنید، انجام فعالیت های بدنی، یوگا، کتاب خواندن، بازی های تقویت حافظه از مهم ترین روش های پیشگیری از آلزایمر در سالمندان هستند