آنفولانزا نوعی ویروس است که دستگاه تنفسی (بینی، گلو و ریهها) را درگیر میکند، علائم آنفولانزا جدید معمولا به طور ناگهانی ظاهر میشوند، توجه به اینکه ویروس آنفولانزا انواع مختلفی دارد، علائم آن نیز با شدتهای مختلفی همراه است، اگر به آنفولانزا مبتلا شدید در خانه بمانید، استراحت کنید و با دوری از اجتماع مانع شیوع بیشتر آن شوید.این بیماری به شدت مسری است و ظرف مدت کوتاهی افراد زیادی را درگیر میکند.
آنفولانزا به یکباره ظاهر میشود و معمولا با علائمی چون سرفه، گلودرد، آبریزش یا گرفتگی بینی، تب، سردرد، خستگی، گرفتگی و درد عضلات همراه است، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا با تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی آشنا شوید و همچنین دربارهی نحوه سرایت و درمان آنفولانزا بیشتر بدانید.
فهرست مطالب:
سرماخوردگی و آنفولانزا ممکن است در ابتدا شبیه به هم به نظر برسند، هر دو بیماری تنفسی هستند و علائم مشابهی دارند، اما ویروسهای مختلفی سبب بروز آنفولانزا و سرماخوردگی در بدن خواهد شد، همین علائم میتوانند به تشخیص بیماری کنند، علائم در سرماخوردگی خفیف بوده و فرد را دچار عارضهی جدی نمیکند، به طور کلی آنفولانزا و سرماخوردگی علائم مشترکی دارند، معمولاً افراد مبتلا به هر کدام از این ویروسها موارد زیر را تجربه میکنند.
به یاد داشته باشید که به عنوان یک قانون، علائم آنفولانزا شدیدتر از علائم سرماخوردگی است.
یکی دیگر از تفاوتهای این دو ویروس میزان جدی بودن بیماری است، سرماخوردگی به ندرت باعث بروز عوارض و مشکلات میشود، اما آنفولانزا ممکن است مواردی همچون سینوزیت، عفونت های گوش، پنومونی و سپسیس را در پی داشته باشد.
اگر علائم شما شدید میباشد، بهتر است برای تشخیص آنفولانزا یا سرماخوردگی، پزشک شما را ویزیت کند که میبایست به دلیل شباهت هردوی آنها به کووید-19 با احتیاط درمان شوند.
علائم اصلی کووید-19 شامل موارد زیر میشود:
علائم آنفولانزا جدید شبیه کووید-19 است که شامل تب و بدن درد میشود. اما تنگی نفس معمولا از نشانههای اصلی آنفولانزا نیست.
همانطور که قبلا گفتیم ممکن است ابتدا به جهت شباهت آنفولانزا و سرماخوردگی این دو بیماری باهم اشتباه گرفته شوند، اما با بروز علائم بیشتر ویروس آنفولانزا خود را نشان خواهد داد.
آنفولانزا همیشه با افزایش دمای بدن همراه است، تب یکی از علائم شایع و مهمی است که آنفولانزا با آن شناخته میشود، بیشتر تبهای مرتبط با آنفولانزا از 37.8 درجه سانتیگراد تا 40 درجه سانتیگراد متغیر است.
هنگامی که درجه حرارت بدن بالا میرود شخص احساس “تب” میکند، که با علائمی از جمله لرز، عرق کردن یا سرد بودن با وجود دمای بالای بدن همراه است. معمولا تبها 3 تا 4 روز طول میکشند.
از سرفه خشک و مداوم به عنوان یکی دیگر از علائم شایع آنفولانزا میتوان اشاره کرد، ممکن است سرفه شدیدتر شود و ناراحت کننده و دردناک باشد، ممکن است در موارد شدید فرد دچار تنگی نفس یا درد قفسهی سینه شود، معمولاً سرفههای مرتبط با آنفولانزا تا دو هفته ادامه پیدا میکنند.
دردهای عضلانی مرتبط با آنفولانزا بیشتر اوقات در گردن، پشت، بازوها و پاها دیده میشوند، این دردها میتوانند شدید باشند و کارهای معمولی را با مشکل همراه کنند.
اولین علائم آنفولانزا میتواند سردرد شدید باشد، گاهی اوقات حساسیت به نور شدید با سردرد همراه میشود.
ممکن است خستگی به یکباره در بدن فردی که به آنفولانزا مبتلا شده است ظاهر شود، این علامت یکی از نشانههای بارز آنفولانزا بوده که غلبه بر آن برای بیمار دشوار است.
سالمندان و افراد بالای 65 سال به دلیل بیماریهای زمینهای مثل قلبی، ریوی، دیابت و… در گروههای حساس جامعه قرار میگیرند، بنابراین مراقبت از آنها در اولویت قرار دارد و از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا ممکن است آنفولانزا سبب تشدید بیماری زمینهای شده و صدمات جبرانناپذیری را به بار آورد.
بنابراین ضروری است که سالمندان از محیطهایی که ریسک ابتلا به آنفولانزا را بیشتر میکند، دوری کنند، همچنین اگر فردی که با سالمند زندگی میکند دچار آنفولانزا شد، باید فاصله خود را با او حفظ کرده و وسایل شخصی خود را جدا کند.
هنگام عطسه یا سرفه از دستمال کاغذی استفاده کرده و بلافاصله آن را دور بیاندازد، همینطور وسایل و مکانهایی که به طور مشترک استفاده میشوند را به طور مرتب ضدعفونی کند و هنگام پختن غذا مراقبتهای لازم را به عمل آورده و دستهای خود را بشوید.
میتوانید برای محافظت بیشتر از سالمندان از کمک پرستار سالمند حرفهای بهره ببرید، پرستاران سالمند آموزش دیده و مجرب به صورت ساعتی، روزانه و یا شبانهروزی به شما در مراقبت و نگهداری از عزیز سالمند کمک خواهند کرد.
آنفولانزا یک ویروس مهم و جدی است که هر ساله افراد زیادی را مبتلا میکند، لازم نیست جوان باشید یا سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشید تا به نوع شدید آن مبتلا شوید، افراد سالم هم میتوانند به آنفولانزا مبتلا شوند و آن را به نزدیکان خود انتقال دهند.
در موارد شدید آنفولانزا میتواند کشنده باشد، مرگ و میر ناشی از آنفولانزا در افراد بالای 65 سال شایع است، اما میتواند در بزرگسالان و کودکان هم دیده شود.
بهترین و کارآمدترین راه برای جلوگیری از ابتلای به ویروس آنفولانزا، تزریق واکسن آنفولانزا است که به اشکال تزریقی و اسپری بینی موجود هستند، هرچه تعداد افرادی که واکسینه شوند بیشتر باشد، آنفولانزا کمتر میتواند گسترش یابد و به ایمنی جامعه کمک بیشتری میشود، بنابراین افرادی که نمیتوانند واکسن دریافت کنند نیز در امنیت خواهند بود، واکسیناسیون به کاهش شدت بیماری و درمان آنفولانزا جدید نیز کمک خواهد کرد.
پزشکان توصیه میکنند همه افراد بالای 6 ماه واکسن آنفولانزا دریافت کنند، همچنین افرادی که در دستههای پرخطر قرار دارند نیز شامل این توصیه خواهند شد، افرادی مثل:
همچنین پزشکان توصیه میکنند قبل از شروع فصل آنفولانزا نسبت به واکسینه شدن اقدام کنید تا بدن فرصت لازم برای ساختن آنتیبادی را داشته باشد، پس از واکسیناسیون 2 هفته طول میکشد تا بدن آنتیبادی علیه آنفولانزا را تولید کند، حتی اگر به فصل آنفولانزا رسیده باشید هم میتوانید واکسن بزنید، واکسن آنفولانزا همیشه مفید است.
اگر شما از جمله افرادی هستید که از واکسن اجتناب میکنید، زیرا میترسید که به آنفولانزا مبتلا شوید، باید به شما بگوییم که واکسن آنفولانزا نمیتواند شما را به آنفولانزا مبتلا کند، این واکسن حاوی ویروس مرده آنفولانزا است، آنها به اندازه کافی قوی نیستند که شما را بیمار کنند.
مانند سایر واکسنها ممکن است عوارض جانبی خفیفی داشته باشند و اغلب برای مدت کوتاهی باقی بمانند، شایعترین عوارض جانبی واکسن آنفولانزا عبارتند از:
توجه داشته باشید هرگونه عوارض جانبی پس از یک یا دو روز برطرف خواهند شد، بسیاری از افراد هیچ گونه عارضهای را تجربه نمیکنند.
در موارد کمیاب ممکن است افراد واکنش آلرژیک به واکسن نشان دهند، اگر نسبت به هر واکسنی حساسیت و آلرژی دارید، قبل از تزریق با پزشک خود مشورت کنید.
معمولاً افراد در عرض یک هفته بهبود پیدا میکنند اما آنفولانزای جدید ممکن است مدت طولانیتری شما را درگیر کند، غیر عادی نیست که چند روز پس از کاهش علائم نیز احساس خستگی کنید و مدت طولانیتری احساس بیماری داشته باشید.
از یک روز قبل از ظاهر شدن علائم بیماری و 5 تا 7 روز بعد از آن امکان انتقال ویروس به دیگران وجود دارد، مهم است حداقل تا 24 ساعت بعد از قطع شدن تب (بدون داروی ضد تب) در خانه بمانید.
شدت بیماری در نحوه درمان آنفولانزا جدید تعیین کننده خواهد بود، میتوان به وسیله دارو یا با استفاده از روشهای طبیعی به کاهش علائم و درمان آنفولانزا کمک کرد.
داروهای ضد ویروسی میتوانند به درمان آنفولانزا کمک کنند، عفونت و مدت زمان بیماری را کاهش داده و از شدت بیماری بکاهند، اما توجه داشته باشید این داروها نباید بدون نسخه پزشک استفاده شوند.
برخی از داروهای طبیعی میتوانند در کاهش علائم آنفولانزا جدید مفید باشند، به عنوان مثال: برای گلو درد یا سرفه این موارد توصیه میشوند:
البته استراحت میتواند به تسریع روند بهبودی کمک زیادی کند، بهتر است که بیشتر بخوابید و استراحت کنید تا سیستم ایمنی بدن شما بتواند در برابر ویروس مقاومت کند.
در قدم اول پس از ابتلا به آنفولانزا، در منزل استراحت کنید، این بهترین کاری است که میتوان در جهت بهبود انجام داد، بعد از آن غذای سالم، مایعات فراوان و سوپ گرم میل کنید، داروها را سر وقت مصرف کنید، چنانچه به مراقبت احتیاج دارید از پرستار در منزل کمک بگیرید، بخشی از وظایف پرستار بیمار در منزل، کمک به مصرف داروها مانند تزریق آمپول و سرم خواهد بود.
آنفولانزا ویروسی است که از راههای مختلفی پخش میشود، یکی از شایعترین راههای ابتلا به آنفولانزا، نزدیک شدن به شخصی است که به ویروس آنفولانزا مبتلا است، اگر فرد آلوده عطسه، سرفه یا صحبت کند؛ به احتمال زیاد شما هم آلوده میشوید.
همچنین این ویروس میتواند به مدت 2 تا 8 ساعت روی اجسام بیجان زنده بماند، اگر فرد مبتلا به ویروس یک سطح مشترک مانند دستگیره در را لمس کند و شما همان سطح را لمس کنید، ممکن است به ویروس مبتلا شوید، هنگامی که ویروس را روی دست خود دارید، اگر دهان، چشم یا بینی خود را لمس کنید، احتمالا ویروس وارد بدن شما خواهد شد.
برای جلوگیری از ابتلا به آنفولانزا جدید و یا کاهش شدت بیماری توصیه میشود، واکسن آنفولانزا تزریق کنید، واکسن آنفولانزا را میتوانید از داروخانهها، کلینیک پزشکان و مراکز بهداشت تهیه کنید.
هر ساله افراد زیادی با شروع شدن پاییز تا پایان زمستان به ویروس آنفولانزا مبتلا میشوند، این بیماری با شدتهای مختلفی همراه است که ممکن است نوع شدید آن منجر به مرگ و میر افراد شود، بنابراین توصیه میشود قبل از شروع فصل آنفولانزا نسبت به تزریق واکسن اقدام کنید.
به این ترتیب از مبتلا شدن به آنفولانزا جلوگیری کردهاید اما اگر به آنفولانزا مبتلا شدید هم علائم به طور خفیف مشاهده خواهند شد، در صورت ابتلا به آنفولانزا یا بیماریهای دیگر پرستاران مجرب ما در مرکز خدمات پرستاری در منزل رایا مهر آماده خدمتگذاری به شما و عزیزانتان خواهند بود.